Milyen az Esperanto?

15 évvel ezelőtt találkoztam először az Eszperantó nyelvvel, nem sokkal érettségi után. Pont úgy, mint sokan mások, én is plusz pontokat akartam szerezni a felsőoktatási felvételi során. Nem gondoltam volna, hogy ekkora hatással lesz rám ez a nyelv és örökre az életem részévé válik. Megvásároltam egy kezdő nyelvtanuló csomagot, tankönyvet, munkafüzetet, cd-t,  szótárakat, és otthon elkezdtem olvasgatni. Az első hetekben jókat derültem az olyan szavakon, mint „cxi” (ejtsd: csi), vagy „sxangxigxas” (ejtsd: sándzsídzsász). Magam is meglepődtem, hogy mennyire élvezem tanulni. Eleinte napi 1-2 órát tanultam, majd (mivel akkoriban sok szabadidőm volt… álom, édes álom … ) ez gyorsan napi 6-8 órára emelkedett. Olvastam, hallgattam és egyre jobban élveztem, ahogy megértem a szövegeket, hanganyagokat. 3 hónap után magabiztos középfokon beszéltem. A nyelvvizsgám elsőre sikerült. Nagyon kedvesek voltak a szóbelin, pedig iszonyúan féltem bemenni, hiszen csak néhány hónapja tanultam a nyelvet. Szemtelenségnek éreztem, hogy ilyen hamar vizsgával próbálkozom. Nemsokára megkaptam a bizonyítványt is, és akár véget is érhetett volna a történet, de nem volt kedvem abbahagyni a tanulást. Egyre több minden vált elérhetővé azáltal, hogy beszéltem a nyelvet.

A gyakran hallott kérdés: mire jó az Eszperantó? 

Sosem értettem igazán ezt a kérdést. Mire jó? Amire minden más nyelv is, amit emberek beszélnek! Kommunikációra, irodalmi művek olvasására, rádióműsorok hallgatására, vagy zenehallgatásra és értésre, stb.  Beszélgettem orosz, amerikai, török és lengyel barátokkal, többükkel nem lett volna más közös nyelvem és így sosem ismertük volna meg egymást, újságokat olvastam és rádióadásokat hallgattam. (pl. egy lengyel rádióadás a Pola Retradio, itt belehallgathatsz: Pola Retradio)

Lassan elkezdtem másoknak is segíteni abban, hogy megtanulják, egyre több ismerős (és később ismeretlen) keresett meg, hogy beszélgessünk, gyakoroljunk együtt. Mára mondhatom, hogy az egyik legkedvesebb hobbim lett. Miután elértem a felsőfokú szintet, könyveket kezdtem el olvasni. A Jane Eyre eszperantó fordításban ma is az egyik kedvencem 🙂 .

Youtube-on remek zenéket, vloggereket találsz, hallgasd meg őket is! Személyes kedvencem JoMo-tól a „La Virbovo kaj la Luno” című szám. 🙂 Meg tudod fejteni, hogy mit jelent?

Nemrégiben egy mobil applikáció jelent meg az eszperantisták körében, a neve: Amikumu. Segít rátalálni a közeledben élő, eszperantóul beszélő társakra. Lehet ismerkedni, gyakorolni! 🙂 Próbáld ki Te is, ha van kedved!

A következő bejegyzésekben olvashatsz majd nyelvtanról, érdekességekről, viccekről, és remélem, Te is kedvet kapsz, hogy megismerd ezt az igazán szórakoztató nyelvet!

eszperantó zászló
Ha tetszett, oszd meg!

Szólj hozzá!